Üretici: Neşe Bilgin
Üretim yeri: Saçaklı, Bayramiç, Çanakkale
Atalık sarı buğday tohumunu Mersin’in bir dağ köyünden, yıllardır sarı buğday eken yörüklerden temin etmiştim. Buğday, bahçemin içindeki yaklaşık 3 dönümlük tarlada ekildi. Burada sadece yan komşumun ineklerinin gübresi kullanılıyor. Hiçbir yabani ot mücadelesi yapılmıyor. Bu nedenle son ürün elle temizlenip, yabani tohumlardan ayrıştırılıyor.
Tarlanın sürülmesi, mibzer ile buğday dikimi için köydeki komşularımdan yardım alıyorum. Hasat köye gelen biçerdöver ile yapılıyor. Diğer işlemleri kendim yapıyorum.
Biçerdöver ile hasat edilen buğday önce güneş altında kurutuluyor, sonra selektör ile içindeki taş ve yabancı maddelerden temizleniyor. Selektör yeterli olmadığı için buğday tek tek elle yabancı tohumlardan ayıklanıyor, daha sonra bez torbalara dolduruluyor ve -20 Santigrat derecede en az 48 saat bekletilerek içinde var olabilecek böcek ve yumurtaları öldürülüyor. Sonra tekrar kurutulup, vakumlu torbalarda saklanıyor. Buğday, buğday olarak saklanıyor, sadece kullanılacağı zaman un haline getiriliyor.
Buğday ununun taze olması önemli. Çünkü tam buğday unu olarak çekildiği, ruşeymi de içinde olduğu için protein değerinin kaybolmaması için ne kadar taze olsa o kadar iyidir. Size gönderilecek un Bayramiç Taş Değirmen’de taze çekilerek gönderilmiş olacak. Bu şekliyle oda sıcaklığında 3-4 ay sorunsuz saklanabilir. Soğukta çok daha uzun süre bekleyebilir.