Kooperatif Kurucuları: Aygül ve İslim abla

2019 yılında kadar 30 kadınla çalışan kooperatifteki sayı 2019 sonu itibariyle 60 kadın oldu.

Bu kooperatifte herkes ürettiği, emeği kadar kazanıyor. Ürettiklerine %8 koop payı konuyor. Üretim sırasında öğle yemeği, su, alan, gerekli materyaller kooperatiften. Herkes koyduğu emek üzerinden para kazanıyor. Emek de şu şekilde ölçülüyor: biber torbayla (25 kg), domates kasayla. Bunların tanesi başına 5 lira ödeniyor. İslim 15 dakikada 1 kasa doğranır dedi (4’e bölüyorlarmış.) Sabahtan akşama kadar 30-40 kasa/torba yapılırmış.  Bu sene (2019) bildikleri bir üreticiden 45 ton nar almışlar, onu kaynatacaklar.

Eskiden 12 kg’dan 1 kg isot çıkarmış, ama şimdi tam toplamadan önce biberi suluyorlarmış, bu sebeple artık 14-15 kgdan çıkıyor. İsot için etsiz biber gerekmiş, etli biber biber salçası için kullanılıyor. Salçaya zeytinyağı, tuz ve 1 bardak şeker koyuyorlar. Şeker olmazsa salçanın tadı iyi olmaz diyor üreticiler.

Biberleri kendileri ekiyorlar, dışarıdan gübre almıyorlar. Hayvan gübresi kullanılıyor biberin geldiği bahçelerde. Bamya, patlıcan, kabak, biber, domates tohumunu kendileri dağıtıyorlar. Adıyaman’dan anlaştıkları ve bildikleri bir yerden kaya tuzu alıyorlar, işlenmemiş halde. Zeytinyağını kooperatif üyesi kadınlardan (yani evlerden) alıyorlar, aldıkları zeytinyağların hepsi Devrik’teki yağhanede sıkılıyor.

Kar amacı gütmüyorlar, esas hedef geçimlik ekonomi ve kadınları güçlendirmek. Bozova’da anlaştıkları gönüllü doktor ve avukatlarla kadınlara sağlık semineri ve hukuki danışmanlık veriyorlar. Kooperatifin içinde bir toplantı salonu da var.