Üretici: Sevgihan Ocak
Üretim yeri: Kılıçlı Köyü, Piraziz, Giresun
Ekili tarım kategorisinde yer alan fındık bahçelerimiz var. Yeni fındık ocakları dikerken bu fideleri, diğer fındık dallarının genç fidanlarından (ışgın) temin ediyoruz. Geçtiğimiz sene ilk defa 2 dönümlük bir arazimizde fındığın biyoçeşitliliğini önemsediğimiz için; kaybolmak üzere olan toplam 11 çeşit fındık türüne ait onlarca fidanı Fındık Araştırma Enstitüsü gen havuzundan temin ederek dikim yaptık.
Fındık bahçelerimiz zaman zaman gençleştirilmekle birlikte, kuşaktan kuşağa aktarılıyorlar.
Bahçelerimizde hayvansal gübre (yöresel adıyla kemre) kullanıyoruz. Genellikle koyun ve tavuk gübresi bazen de yakınımızda bulunan bir at çiftliğinden temin ettiğimiz at gübresi kullanıyoruz (dönüşümlü olarak). Aynı zamanda fındık bahçelerinin altının temizlenmesi sırasında ortaya çıkan bitkisel atıkları ve fındığın hasadı sırasında patozdan çıkan yeşil kabuğu (kavsul) da toprak oluşumunu desteklemesi için bahçemize bırakıyoruz.
Bahçelerimizde yaklaşık 8-10 yıldır hiçbir zirai ilaç kullanmıyoruz.
“Zararlılar”: Böcekleri zararlı olarak tarif etmiyoruz. Hatta Ağustos Fındıklarının öne çıkardığı görsellerden en önemlisi bir böcek. Balaninus Nucum (zahire kurdu) olarak söylenen bu böcek, evet fındıkları yiyor, ama hepsini değil. Biz üretici olarak böceklerin de bu ekosistemin bir parçası olduğunu düşündüğümüz için onunla “mücadele” etmeyi bıraktık.
Şunu da eklemek isteriz ki; böceklerle “mücadele”nin bırakılması aslında beklenildiği gibi bir verim düşüşüne de sebep olmuyor.
Yabani otlar: Bahçelerin altında bulunan otları bahar aylarında kesiyoruz. Otlardan bahçe yüzeyinin temizlenmesi fındık hasadı için bir zorunluluk. Kestiğimiz otları da topraktaki humus oluşumunu desteklemek amacıyla bahçeye tekrar seriyoruz. İklim krizi sebebiyle son yıllarda bazı yazlar çok kurak geçti. Bu yüzden otları hasada en yakın zamanda mümkünse birden fazla olmamak kaydıyla kesmeye çalışıyoruz.
Köyde evimizin altında temiz ve nemden arınmış bir depomuz var, ürünlerimizi burada saklıyoruz.
Ürün işlenirken, öncelikle kalibrasyon yapılıp boylarına göre ayrılıyor. Kalibrasyon fındığın kırılması için zorunlu bir aşama. Sonra kırılma ve istenirse kavrulma aşamaları var. İşleme sırasında hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Örneğin; fındık ezmesi de yapıyoruz. O da %100 fındık. Şeker ilavesi vs. yapmıyoruz.
Görece olarak küçük ve tanıdık bir işletmede ürünlerimiz işlendiği için, ölçek olarak küçük olması ve tanıdık olması, ürünün işlenmesine de müdahale edebiliyor olmamızı ekolojik bulduğumuzu söyleyebiliriz.