Üretici: Tragaia Çiftliği
Üretim yeri: Edirne/Uzunköprü/Salarlı Köyü (400 dönüm bahçe, hepsi dikili değil)
Ceviz fidanlarımızı Denizli’den temin ettik. Yanmış (güneşte bekletilmiş) küçükbaş hayvan gübresi ve solucan gübresi kullanıyoruz. İçinde ot tohumları olduğu için bahçede baharda ot mücadelesi artmasın diye sığır gübresi kullanmıyoruz. Gerek olursa İyi tarım ruhsatlı gübreleri kalıntı analizi ile test ederek kullanıyoruz.
Yılda 2 kez toprak analizi yapıyoruz, ihtiyaç olursa yukarıda belirttiğimiz gübreleri kullanıyoruz. Zararlı ot mücadelesini fidanlar bebekken köyümüzün kadınlarıyla elle ayıklayarak yaptık, fidanlar küçüktü ilaç kullanmadık, şimdi ağaçlar büyüdü elle ayıklama yapmıyoruz, gerekirse yine iyi tarım sertifikasının izin verdiği şekilde ve toprak analizi yaparak zararlı ot mücadelesi yapıyoruz.
Ceviz iki katman kabukla kendini çok koruyan bir meyve, yağmur çok olur, nem uzun devam ederse mantar oluyor, onun için de organik bir madde olan bakır hidroksit kullanıyoruz.
Uygun şekilde yeterince kuruyup kurmadığı nem ölçerlerle test ediliyor. Biz kurutma işlemi tamamlanınca hem nem ölçerle ölçüyoruz hem de aflatoksin testi yaptırıyoruz. Cevizleri öncelikle kendimiz, çocuklarımız, ailelerimiz tüketiyor, bu yüzden kurutma en önemli kısım. Aflatoksin test sonuçlarını paylaşabiliriz.
Bahçedeki işleri Serpil, İlhan ve Yakup, üçü de sürekli ve sigortalı olarak çalışıyorlar. Birlikte haftalık plan yapıyoruz. Hasat zamanı cevizleri toplamak için sadece köyümüzün kadınlarından destek alıyoruz, hepsini çalıştıkları gün kadar sigortalıyoruz, kadınlara erkeklerden daha ucuz yevmiye rayici olmasına karşıyız, hepsini normal yevmiye ücret ile ücretlendirip kazançlarını kendilerine ait olan banka hesaplarına yatırıyoruz. İlk başladığımızda kendi adlarına banka hesapları yoktu, hepsine hesap açtırdık bahçeyi ottan temizlediğimizde:)