BÜKOOP’un kuruluş amaçlarından biri, örgütlü üretici ile örgütlü tüketicinin birlikteliği aracılığıyla Katılımcı Sertifikasyon sistemi geliştirmek. Böyle bir sistemde tüketici üreticiden adil ve bilge köylü tarımıyla üretilmiş olma koşuluyla ürününü düzenli almayı taahhüt eder. Üretici ise bu koşulları sağladığının sözünü verir ve kendini örgütü (kooperatif / sendika) aracılığıyla denetler.
Kentlilerin Çiftçilerle Dayanışması İnisiyatifi (KEÇİ), Çiftçi-Sen, Eğitim-Sen Boğaziçi şubesi ve Tohum İzi Derneği’nin inisiyatifiyle kurulan BÜKOOP, üreticiler ve tüm ilgili taraflarla birlikte Katılımcı Sertifikasyon ile ilgili başlatılan çalışmalara katkı sağlamaktadır.
PGS (Katılımcı Sertifikasyon Sistemi – Participatory Guarantee System) Bülteni’nin Aralık 2011 sayısında Asya’da neler oluyor (sf 5) köşesinde bu çalışmalar konu edilmiştir. Yazıda ilgili kurumların Türkiye’de bir Katılımcı Sertifikasyon Sistemi geliştirdiklerinden ve bir doğrudan satış sistemi (BÜKOOP) oluşturulduğundan söz ediliyor.
 
3-4 Kasım 2012 günleri, Katılımcı Sertifikasyon Sistemlerini yönlendirecek ilkelerin tarif edilmesi amacıyla Çiftçi-Sen, Tohum İzi Derneği ve BÜKOOP üretici ve ortaklarıyla bir çalıştay düzenliyoruz. Katılımcı Sertifikasyona ilişkin Ekin Kurtiç’in tanıtım yazısını şurada bulabilirsiniz.